abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    17.5. 13:44 | Nová verze

    Byla vydána (𝕏) nová major verze 17 softwarového nástroje s webovým rozhraním umožňujícího spolupráci na zdrojových kódech GitLab (Wikipedie). Představení nových vlastností i s náhledy a videi v oficiálním oznámení.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    17.5. 12:22 | Komunita

    Sovereign Tech Fund, tj. program financování otevřeného softwaru německým ministerstvem hospodářství a ochrany klimatu, podpoří vývoj FFmpeg částkou 157 580 eur. V listopadu loňského roku podpořil GNOME částkou 1 milion eur.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    17.5. 01:55 | Komunita

    24. září 2024 budou zveřejněny zdrojové kódy přehrávače Winamp.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 10
    16.5. 23:33 | Nová verze

    Google Chrome 125 byl prohlášen za stabilní. Nejnovější stabilní verze 125.0.6422.60 přináší řadu oprav a vylepšení (YouTube). Podrobný přehled v poznámkách k vydání. Opraveno bylo 9 bezpečnostních chyb. Vylepšeny byly také nástroje pro vývojáře.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    16.5. 21:11 | Nová verze

    Textový editor Neovim byl vydán ve verzi 0.10 (𝕏). Přehled novinek v příspěvku na blogu a v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    16.5. 20:55 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 6.3 živé linuxové distribuce Tails (The Amnesic Incognito Live System), jež klade důraz na ochranu soukromí uživatelů a anonymitu. Přehled změn v příslušném seznamu. Tor Browser byl povýšen na verzi 13.0.15.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    16.5. 13:33 | IT novinky

    Dnes ve 12:00 byla spuštěna první aukce domén .CZ. Zatím největší zájem je o dro.cz, kachnicka.cz, octavie.cz, uvycepu.cz a vnady.cz [𝕏].

    Ladislav Hagara | Komentářů: 9
    16.5. 13:22 | Nová verze

    JackTrip byl vydán ve verzi 2.3.0. Jedná se o multiplatformní open source software umožňující hudebníkům z různých částí světa společné hraní. JackTrip lze instalovat také z Flathubu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    16.5. 12:22 | Pozvánky

    Patnáctý ročník ne-konference jOpenSpace se koná 4. – 6. října 2024 v Hotelu Antoň v Telči. Pro účast je potřeba vyplnit registrační formulář. Ne-konference neznamená, že se organizátorům nechce připravovat program, ale naopak dává prostor všem pozvaným, aby si program sami složili z toho nejzajímavějšího, čím se v poslední době zabývají nebo co je oslovilo. Obsah, který vytváří všichni účastníci, se skládá z desetiminutových

    … více »
    Zdenek H. | Komentářů: 0
    16.5. 03:11 | Nová verze

    Program pro generování 3D lidských postav MakeHuman (Wikipedie, GitHub) byl vydán ve verzi 1.3.0. Hlavní novinkou je výběr tvaru těla (body shapes).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 9
    Podle hypotézy Mrtvý Internet mj. tvoří většinu online interakcí boti.
     (76%)
     (5%)
     (10%)
     (9%)
    Celkem 320 hlasů
     Komentářů: 16, poslední 14.5. 11:05
    Rozcestník

    Jaderné noviny 238

    19. 11. 2003 | Robert Krátký | Jaderné noviny | 3905×

    Zmrazení pro stabilitu. Kód odmítnutý kvůli zmrazení. Vytváření balíků pro Debian při kompilaci jádra. Funkčnost LVM se žurnálovými souborovými systémy ve 2.4. Vydáno udev 003 a 004. Vydán Linux 2.6.0-test8. Status větví softwarového uspání.

    Do konference přišlo celkem 1254 emailů, nejvíce jich poslali Andrew Morton, John Bradford, William Lee Irwin III.

    Zmrazení pro stabilitu, 33 e-mailů

    Linus Torvalds oznámil kernel 2.6.0-test7:

    Kernel -test7 je hotov - nemohu se dostat na bkbits.net, ale je na dalších BK serverech a tarball a patche se právě teď uploadují na kernel.org.

    Největší částí patchů v test7 jsou:

    • aktualizace s390
    • aktualizace DVB
    • aktualizace NFS (především v4)
    • aktualizace cpufreq
    • aktualizace ACPI

    Většina zbytku jsou jen jednořádkové opravy a několik malých aktualizací (opravy síťování, čištění kódu atd.).

    To zajímavější je, že se spolu s Abdrewem snažíme zklidnit vývoj a nechci vidět patche, které neopravují skutečnou a jasnou chybu. Jinými slovy, čištění kódu má teď pauzu a -test8 a později -test9 by měly být pouze pro opravy stability.

    Tím by se vše mělo uklidnit, abychom se mohli koncem října podívat na 2.6.0, aniž by překážela spousta "ne striktně nutných" věcí.

    Kód odmítnutý kvůli zmrazení, 14 e-mailů

    Patrick Gefre poslal nějaké úpravy pro Altix I/O, ale David Mosberger patche odmítl aplikovat: Strom 2.6 je bohužel pro čištění kódu uzavřen. Přesto bych byl rád, kdyby ten patch aplikován byl. Možná by ses mohl s Andrewem dohodnout na výjimce?

    Christoph Hellwig řekl: Zdá se mi zvláštní tohle pravidlo uplatňovat na architekturu, které se právě povedla kompilace na 2.6 a teď má dlouhou frontu čekajících čistek a restrukturalizací, které je třeba provést...

    Andrew Morton odpověděl:

    Máme dva důvody, proč se teď čištění kódu nedoporučuje. První je samozřejmě ten, že mohou něco destabilizovat. Ale ten další je ten, že bychom chtěli, aby se teď co nejvíce vývojářů soustředilo na stabilizování.

    Takže tímto stanovuji "bugzilla daň". Cenou za každý pročišťovací patch budou dvě opravy otevřených záznamů v bugzille.

    Ale jestli tu změnu David opravdu chce a následující stabilizační práce na ní bude založena, pak by po dobrém otestování měla asi být začleněna.

    Vytváření balíků pro Debian při kompilaci jádra, 4 e-maily

    Wichert Akkerman napsal:

    Už nějakou dobu postrádám v kbuildu deb target, zvláště když existuje jednoduchý rpm target. Ačkoliv Debian má vlastní nástroj pro vytváření balíků s kernelem (make-kpkg z balíku kernel-package), měl jsem pocit, že je potřeba mít jednodušší metodu zabudovanou do kbuildu.

    Ten patch není dokonalý a hodilo by s v něm pár změn od někoho, kdo lépe rozumí kbuildu, ale Mně to funguje(tm). Ocenil bych vaše připomínky.

    Sam Ravnborg napsal, že patch není možné začlenit kvůli zmrazení, které vyhlásili Linus a Andrew, ale řekl, že si ho schová pro pozdější aplikaci. Wichert pak poslal ještě dvě upravené verze, které řešily několik drobných problémů.

    Funkčnost LVM se žurnálovými souborovými systémy ve 2.4, 8 e-mailů

    Christoph Pleger zjistil, že s kernelem 2.4.22 nemůže používat LVM spolu s filesystémem XFS; vlastně nefunguje ani ext3 a ReiserFS. Pouze snapshoty JFS lze s LVM připojit. Trochu hledal a našel zmínku o přídavném patchi pro kernel, který je potřeba, aby LVM s těmito souborovými systémy pracoval; ale nemohl tento patch nalézt, a proto požádal o nasměrování. Marc-Christian Petersen jej poslal do konference, ale dodal, že Marcelo Tosatti se rozhodl nezařadit patch do zdrojáků kernelu 2.4. Philippe Troin prohledal archív ve snaze nalézt diskuzi, ve které se o tom mluvilo, ale protože nic nenašel, zeptal, se proč Marcelo patch odmítl. Marc-Christian řekl, že diskuze se odehrála na soukromých adresách a poslal příslušnou část.

    V daném mailu ze září 2003 Marcelo řekl, že nejprve chce přidat nějaké VM patche a že: LVM už bylo aktualizováno v 2.4.23-pre. a Další změny budeme provádět až později, co říkáte?

    Philippe Marc-Christianovi poděkoval a shrnul: Takže to není nic technického: Marcelo je jen trochu pomalejší kvůli stabilitě a snadnějšímu testování. Předpokládám, že to bude začleněno někdo mezi pozdním 23-pre a 24.

    Mezitím do konference odpověděl také Marcelo, který vysvětlil, že patch nebyl přijat, protože se týká i základního fs kódu. Prozatím XFS s LVM nepoužívejte.

    Christoph Pleger řekl, že používá LVM a XFS bez problému a zeptal se, před čím Marcelo varoval. Marcelo odpověděl:

    Protože filesystémový kód nemá žádný zámek (a to je to, co přidává ten patch).

    Vypadá to, že bez toho patche není bezpečné žurnálové filesystémy používat.

    Vydáno udev 003 a 004, 17 e-mailů

    Greg KH oznámil:

    Vydal jsem udev verze 003. Najdete to zde:

    ../hotplug/udev-003.tar.gz

    udev je implementací devfs v uživatelském prostoru, která používá sysfs a /sbin/hotplug. Ke správné funkci je třeba kernel 2.6.

    Greg přidal seznam změn a odkaz na aktuální udev FAQ:
    ../hotplug/hotplug/udev-FAQ

    Martin Schlemmer to rád viděl, ale zeptal se: Nebylo by možné udržovat konzistentní názvy tarballů/verzí? Myslím tím, že bychom zapomněli na verzi 003 a příští by byla 0.4 nebo třeba 0.3.1 nebo tak něco. Pouhé změny dělají ve snahách o udržování rozumných balíčků zmatek. Díky :)

    Greg odpověděl: Názvy budou od teď jednotné. Další verze bude 004, následována 005 a tak dále. Pamatuj, že čísla verzí nic neznamenají :). Vzhledem k tomu, že před 003 není žádný instalovaný základ, nemyslím, že by číslování verzí představovalo závažnější problém, co říkáš?

    Martin odpověděl: No, když už bylo 0.2, 003 tak trochu kazí vrh (při práci se správcem balíčků - i když se zdá, že ten náš rozpoznává 003 jako pozdější verzi) :).

    A Greg odpověděl: Přesně tak. Změna tak brzy projde u všech správců balíků, na které jsem koukal.

    Greg pak ještě oznámil vydání verze 004:

    ../hotplug/udev-004.tar.gz

    Díky Robertu Loveovi jsou teď k dispozici rpm:

    ../hotplug/udev-004-1.i386.rpm

    a zdrojové rpm je na:

    ../hotplug/udev-004-1.src.rpm

    Vydán Linux 2.6.0-test8, 4 e-maily

    Linus Torvalds oznámil 2.6.0-test8:

    Více změn než bych chtěl, ale většina z nich je celkem malá.

    Linus vyjmenoval několik konkrétních oprav a dodal:

    Zbytek jsou nějaké aktualizace pro architektury a ovladače. Většinou věci, které se nahromadily, a o kterých mě lidi přesvědčili, že je nutné je zařadit před úplným zmrazením.

    Několika lidem jsem vynadal, že ignorovali zmrazení (nadával jsem více než obvykle ;-). U test9 už k tomu nebudou mít příležitost. Takže čekejte, že patche budou v následujících týdnech podstatně menší.

    Status větví softwarového uspání, 8 e-mailů

    Jan De Luyck si povšiml dvou konfiguračních voleb kernelu: "Software Suspend" a "Suspend-to-Disk". Zeptal se jaký je mezi nimi rozdíl a Tomas Szepe bez okolků vysvětlil: Jsou to konkurující si implementace stejného mechanismu.

    Mans Rullgard doplnil: A ani jedna spolehlivě nefunguje. Jak se zdá, obě uloží aktuální stav na disk, ale ať zkouším co chci, nedaří se mi je správně probudit.

    Felipe Alfaro Solana potvrdil, že po uspání nelze systém probudit a Stefan Smietanowski zažertoval: Proto se tomu říká Softwarové uspání a Uspání na disk. Odpovídající komponenty Softwarové probuzení a Probuzení z disku ještě nejsou hotové :).

    V originálu Kernel Traffic 238 vyšla navíc ještě tato témata:

    Tento článek vychází ze seriálu Kernel Traffic (http://kt.zork.net) a je zveřejněn pod licencí GPL verze 2.
           

    Hodnocení: 29 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    egg avatar 20.11.2003 16:18 egg | skóre: 20 | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše datum
    ... abychom se mohli koncem října podívat na 2.6.0... Neškodilo by u překladu uvádět datum, k němuž se článek vztahuje, jako je to na Kernel Traffic. Dík.
    20.11.2003 16:40 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček
    Rozbalit Rozbalit vše datum
    datum, ktere je uvadeno u orig. KT, toho moc nenapovi... viz treba:

    #236: 24. 10.
    #237: 26. 10.
    #238: 27. 10.

    mozna by pomohlo napsat obdobi, ve kterem dana diskuze probihala.

    20.11.2003 21:33 obrys
    Rozbalit Rozbalit vše datum
    mozna jen zapomneli uvezt ktery rijen meli na mysli... (joke)
    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.